Ungt par vid köksbord räknar på elkostnader.

Vad drar mest el i hemmet?

De flesta av oss har en stadig prylsamling hemma som drivs av el. Men har du koll på vilka som inte märks så mycket på elräkningen, och vilka som är riktiga strömtjuvar?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 02.03.2023 12:09
Artikelns innehåll

Enligt branschorganisationen Energiföretagen använder vi svenskar omkring 15 000 kWh per person varje år. Den allra största delen – närmare 75 % – av dessa kilowattimmar används till att värma upp våra bostäder och vårt varmvatten.

En daglig dusch på 10 minuter kan exempelvis kosta dig allt ifrån 2 000 till 3 000 kronor per år beroende på vilket elområde du bor i, baserat på genomsnittliga elpriser i början av 2023.

Läs även: Normal elförbrukning i villa och lägenhet

Hitta strömtjuvarna – så långt räcker 1 kWh

Vi vet redan att uppvärmning och varmvatten är två riktiga strömtjuvar, men hur ser det ut med våra andra prylar. Hur mycket får du egentligen ut av olika hushållsapparater på en kilowattimme?

I tabellen har vi sorterat prylarna utifrån hög till låg energianvändning, så att vi enkelt kan få syn på vilka apparater som drar mest. Kortast tid användning per kWh är alltså lika med högst strömförbrukning.

Så långt räcker 1 kWh
Apparat Användning per 1 kWh
Dusch 2,5 minuter
Bastu (6000 W) 10 minuter
Torktumlare En femtedels torkning
Induktionshäll 20 minuter, 1 platta maxeffekt
Ugn (2300 W) 26 minuter
Vattenkokare 27 minuter
Strykjärn 27 minuter
Brödrost 1 timme
Microvågsugn 1 timme full effekt
Tvättmaskin 1–2 tvättar i 40 grader
Dammsugare 1,5 timmar
Motorvärmare 1,5 timme
5 m2 golvvärme 4 timmar
Ladda dator 15 timmar
Glödlampa 40 W 25 timmar
Frys (A++) 32 timmar
Kylskåp (A++) 75 timmar
Lågenergilampa 7 W 143 timmar
Ladda telefon 200 timmar
LED-lampa 1 W 1000 timmar

Informationen i tabellen är baserad på data framtagen av Mälarenergi. Observera att det är inte exakta siffror som stämmer för alla prylar inom samma kategori, utan generella exempel baserade på standardmodeller.

Från informationen i tabellen ovan kan vi utläsa att det finns mycket pengar att spara på att korta ner sina duschar, inte basta så ofta och att hänga kläderna istället för att använda torktumlaren. Även golvvärme är en riktig strömtjuv hos många, eftersom den ju ofta står på dygnet runt.

Läs även: Bästa tipsen för att sänka elförbrukningen

Att byta ut vanliga glödlampor mot LED-lampor gör också skillnad på elräkningen. Exakt hur stor skillnaden blir är svårt att ge ett generellt svar på, men du kan enkelt räkna på det själv.

Så beräknar du elkostnaden för dina prylar

Eftersom vi i Sverige har olika elpriser beroende på avtal och det elområde vi bor i, låter sig en generell beräkning på vad det kostar att använda olika hushållsapparater inte göras. Att beräkna din egen förbrukning och vad den kostar dig är dock relativt enkelt.

Beräkna din elkostnad i tre enkla steg
  1. Multiplicera apparatens effekt (W) med antal timmar du använder den.
  2. Dividera med 1000 för att få fram kWh.
  3. Multiplicera med ditt elpris inklusive skatter och avgifter.

För att beräkna förbrukningen på en viss apparat multiplicerar du bara effekten (W) med antal timmar du använder den (välj om du vill räkna på dag, månad eller år). Dividera detta med 1000 för att få fram kWh, och multiplicera sedan med ditt totala elpris.

Hängde du inte riktigt med? Vi gör det tillsammans i ett exempel.

Exempel: Hur mycket el drar en TV och vad kostar det?

Din TV har en effekt på 100 W och står på i 4 timmar.

  1. Förbrukning = 100 W × 4 timmar (h) = 400 W/h.
  2. Detta delar vi nu på 1000 för att få fram kWh: 400 / 1000 = 0,4 kWh.
  3. Nu multiplicerar vi våra kWh med elpriset för att få fram kostanden. Har du då exempelvis ett elpris på 2,5 SEK per kWh blir beräkningen som följer: 0,4 kWh × 2,5 SEK = 1 SEK.

Det kostar alltså 1 SEK att se på TV i 4 timmar.

Står din TV på 4 timmar per dag under årets alla dagar kostar det alltså 365 SEK per år i elavgifter enligt detta exempel (1 SEK per dag × 365 dagar = 365 SEK).

Hur mycket el drar dina hushållsapparater per år?

Går det då inte att säga alls hur mycket el olika prylar drar på ett år utan att leta fram effekt i watt (W) och miniräknare?

Tja, både ja och nej. För precis som med priset för användningen av dina olika hushållsapparater är det inte möjligt att ge en exakt siffra på elårsförbrukning som gäller alla, eftersom både våra prylar och våra vanor är olika. Däremot har vi tagit fram några generella exempel på olika apparater som finns i många hem. Exemplen är baserade på en familj på tre personer, som bor på 120 m2.

Kom ihåg att du kan räkna ut din årliga kostnad genom att multiplicera kilowattimmarna med ditt elpris per kWh + skatt och avgifter. Ditt elpris kan du vanligtvis hitta på dina fakturor för el och elnät.

Här under hittar du våra estimat på årsförbrukningar av el:

Hur mycket el drar ett kylskåp?

Ett kylskåp drar 160 kWh per år, baserat på att det förbrukar cirka 0,44 kWh per dygn.

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

En tvättmaskin drar omkring 235 kWh per år. Denna siffra baseras på att du under året kör 148 tvättar på 40 grader, 99 tvättar på 60 grader och 35 tvättar på 90 grader – totalt 282 tvättar.

Hur mycket el drar en torktumlare?

En normal torktumlare förbrukar omkring 400 kWh per år, baserat på att du kör 167 torkningar. Lägg märke till att den drar cirka 2,5 gånger så mycket el som tvättmaskinen.

Hur mycket el drar en glödlampa?

En vanlig glödlampa drar idag inte särskilt mycket el, men tänk på att lågenergilampor och LED-belysning är betydligt energisnålare. Ett estimerat genomsnitt är att det används cirka 900 kWh till belysning i vårt exempelhem varje år.

Hur mycket el drar en ugn?

En ugn med en effekt på 2 300 W drar cirka 2 kWh per 50 minuter användning. Använder vi ugnen 150 minuter i veckan landar årsförbrukningen på 312 kWh.

hur mycket el drar en diskmaskin?

En diskmaskin använder omkring 230 kWh på ett år om du kör den 217 gånger under året, det vill säga drygt fyra gånger i veckan.

Hur mycket el drar en frys?

En ny frys drar idag drar ca 270 kWh per år vid en temperatur på –18 grader.

Sänk dina elkostnader

Vill du dra ner på elkostnaderna utan att kompromissa mer på elkonsumtionen kan det vara en gynnsam affär att byta elavtalsform och/eller elleverantör.

Ett enkelt sätt att få information om erbjudanden anpassade för dig är att fylla i formuläret här på sidan. Då får du offerter från olika leverantörer baserade på dina förutsättningar, och kan snabbt och smidigt jämföra priser och erbjudanden utan att behöva spendera timmar på att göra egen research. Att använda tjänsten kostar inget, och du förbinder dig inte till att skriva på något avtal.

Hitta bättre elavtal nu