Kvinna på stege byter glödlampa

Jag ska flytta – vad ska jag tänka på när det gäller elavtalen?

När det är dags att flytta gäller det också att få ordning på elavtalen. För den som har olika företag som nätägare respektive elleverantör gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det är också viktigt att avsluta abonnemanget i rätt tid. Annars finns det risk för att du får betala för någon annans elförbrukning.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 01.12.2021 10:51

Kontakta både nätägare och elhandelsbolag

Det brukar oftast inte vara några problem att flytta ditt elabonnemang, men det viktiga är att du informerar alla berörda parter. Det räcker nämligen inte med en adressändring för att du ska få el i den nya bostaden. Och du vill antagligen inte behöva betala för den el som används i din gamla bostad, även om du inte bor där.

Beroende på vilken nätägare och vilket elhandelsbolag du har kan villkoren skifta. Vissa nätägare tar ut något de kallar flyttavgift när de ska flytta ditt abonnemang, men inte alla. Vissa elhandelsbolag låter dig byta till ett annat bolag i samband med flytt, medan andra har inskrivet i villkoren att du inte får byta med mindre än 90 dagars uppsägningstid - annars tar de ut en så kallad brytavgift.

Vare sig du byter eller tar med dig ditt elavtal till den nya adressen vill de flesta elbolag att du kontaktar dem senast en månad innan bytet, om möjligt. Det är för att de ska hinna ändra vem som har ansvaret för betalningarna i sina system. Har du inte möjlighet att meddela flytten så tidigt, gäller det att kontakta dem snarast möjligt.

Nätägaren

Nätabonnemanget måste alltid sägas upp vid en flytt. Om flytten sker till ett annat område där nätägaren levererar ström, blir det enkelt och smidigt. Då anger du bara den nya adressen och fastighetens beteckning så sköter nätägaren flytten.

Om du flyttar till ett område där ett annat bolag äger elnätet, måste du byta nätägare. Din befintliga nätägare brukar kunna hjälpa dig med detta.

Elhandelsbolaget

Du behöver också flytta ditt abonnemang för själva elleveranserna. Om du har ett bra elabonnemang som du är nöjd med har du ofta full möjlighet att ta med dig abonnemanget till den nya adressen. Då fortsätter avtalet att gälla som om ingenting har hänt. Däremot är det viktigt att elleverantören informeras om vart flytten går och när, så att avtalet följer med i flytten.

Om du vill passa på att byta elhandelsbolag bör du ringa ditt befintliga, meddela att du ska flytta och vill säga upp avtalet. Kolla då att det inte uppstår några överraskningar såsom brytavgifter.

Teckna nytt avtal

När du flyttar in i din nya bostad finns det ström i kontakterna, men om du inte har anmält flytten av ditt elabonnemang kan det bli dyra kilowatt-timmar eftersom nätägaren då leverarar el enligt ett dyrt tillsvidareavtal.

Se därför till att skaffa ett billigare och bättre avtal. Nätägaren kommer kanske att försöka få dig att skriva på ett avtal om elleveranser med denne, men innan du tecknar ett elavtal rekommenderas det att du jämför flera elbolag. Du kan då se vilka som erbjuder lägst priser, oavsett om du vill ha rörligt eller fast avtal. Om du vill få erbjudanden på elavtal och jämföra elpriser gör du det enklast genom att fylla i formuläret.

Läs även